A mese erejének titka, hogy lélektől lélekig tud szállni.

A mese azért is fontos, mert a fantasztikum az ember képzeletét képes kiragadni azokból a mindennapi problémákból, amelyek sokszor fékezik. Az ember attól ember, hogy az elméjével csodát alkot, de ha ez az alkotóképesség lefékeződik, boldogtalanná válik. A mese segít abban, hogy a mindennapos tevékenységből kiragadjon minket, függetlenítse a lelkünket a mindennapi gondoktól.

Ahhoz, hogy valaki szívből, emlékezetből, fejből meséljen, ahhoz idő kell, arra időt kell szánni, azzal a mesével a mesélőnek foglalkoznia kell. Ettől a mesélő és a mese is értékesebbé válik, csakúgy, mint a saját kezűleg, sok munkával készített ajándék.

A mesemondás a szövegmondásnak a hagyományban kialakult, évezredek óta csiszolódott gyakorlata. Olyan gyakorlata, amely arra teszi alkalmassá az embert és a szöveget, amit elmond, hogy aki hallgatja, semmi másra ne tudjon odafigyelni, csak arra, amit a mesemondó mond. (Új Köznevelés folyóirat: Bajzáth Mária, Dr. Agócs Gergely alapján.)

A csólyospálosi általános iskola alsó tagozatosai novemberben mesemondó versenyen szoktak részt venni, a legjobbaknak pedig a kistérségben is lehetőségük adódik bemutatni tudásukat. Ez az év ezt is felülírta. Az idén osztályonként kerültek megmérettetésre a kis mesemondók november 13-án és 14-én. Nem szegte kedvüket a változás, 34-en tanultak mesét.

Eredmények:

     1. osztály:

1. hely: Balázs Hella, Provics Nóra

2. hely: Csányi Áron Mihály

3. hely: Szabó Lili, Tóth Leila

     2. osztály:

1. Kádár – Német Kornél

2. Provics Zalán

3. Hevesi Kiara és Krisztin Petronella

     3. osztály:

1. Bárkányi Brenda és Fodor Julianna

2. Balázs Gergő, Jójárt Zorka és Rácz – Fodor Nóra

3. Lendvai – Barka Ábel és Német Zsanett

     4. osztály:

1. Gombos Milán

Galéria:

Kategória: Hírek